2020 – 2021 Sonbahar Detoksu

Hepimizin bildiği gibi yazı ayları geri de kaldı ve sonbaharın serin yüzüyle tekrar karşılaştık. Tatilde rahatça dinlendik ve yeme içme konusunda bazılarımız kendine engel olamadı. Fakat bundan pişmanlık duyuyorsanız yeni bir mevsime girmemizi bir fırsata çevirebilirsiniz. Yaz aylarından çıkıp sonbahara girmemizle birlikte vücuttaki toksinleri atmak ve yenilenmek isteyenler için sizlere birkaç ipucu vereceğiz. Bakalım sonbahar detoksu ne gibi besinlerden oluşuyor?

1.Limon

Bildiğiniz gibi limonun sağlık açısından birçok yararı bulunmaktadır. Sindirime de oldukça faydalı olduğu bir gerçek. Hatta bazı uzmanlar limonun safra akışı için de bir hayli yararlı olduğunu düşünüyor. Bunun yanı sıra kabuğunda da sağlık bulunuyor. Limon kabuğu, antioksidan özelliği göstererek detoks işlemine katkı sağlıyor. Hem yemeklerinize hem de içtiğiniz suya biraz limon sıkmak oldukça yararlı olacaktır.

limon-620x350

2.Enginar

Enginar ise karaciğer için oldukça faydalı bir besindir. Karaciğerinizin safra salgılamasını arttırır. Safra ise toksinlerin vücuttan atılmasında önemli rol oynar. Karaciğerde biriken toksinleri yağ emülsiyonuna neden olarak ince bağırsağa taşır. İnce bağırsağa gelen toksinlerin atılması ise böylelikle daha kolay bir hale gelir.

enginar

3.Turp

Safra konusunda yardımcı olan bir diğer besin ise turptur. Sindirimi güçlendiren turp aynı zamanda karaciğer ve safra kesesinin en büyük dostudur. Safra akışına yardımcı olarak toksinlerin atılmasında rol oynar.

turp

4.Sarımsak

Bildiğiniz gibi sarımsağın sağlık açısından faydaları oldukça fazladır. Kalp için oldukça faydalı olmasının yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirir. Bunun yanı sıra detoks için de oldukça yararlı bir besindir. İçeriğindeki mineraller sayesinde karaciğerde tutulan toksinleri etkisiz hale getirerek vücuda zarar vermelerini önler. Sonbahar detoksu için mutlaka sarımsak yemeyi ihmal etmeyin.

sarimsak

5.Zerdeçal

Zerdeçal da vücut için oldukça yararlı olan bir diğer besindir. Antioksidan özelliği sayesinde vücudun yenilenmesinde önemli rol oynar. Bunun yanı sıra karaciğerin toksinleri atmasına yardımcı olur. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmadan kaynaklanan hücre hasarlarını engellemede de yardımcı olur.

different types of turmeric barks

6.Lahana Turşusu

Lahana turşularını eskilerden beri biliriz. Peki, lahana turşusunun sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi için önemli olduğunu biliyor muydunuz? Lahana turşuları probiyotik yapısı sayesinde sindirim sistemini düzenler. Bağırsaklarda bulunan toksinlerin atılması açısından probiyotikler çok büyük öneme sahiptir. Kabızlık, şişkinlik gibi süreçler bağırsakta bulunan bu yararlı bakterilerin olmamasından kaynaklanır. Kabızlık gibi sorunlar ise toksinlerin atılamamasına ve vücut sağlığı için istenmeyen sonuçlara neden olur. Fakat lahana turşusu gibi fermente yiyecekleri tüketerek bu durumu giderebilirsiniz.